Punca terjadinya jeragat

Setiap orang ada masalah yang berbeza seperti jerawat batu, kulit muka kering, berminyak dan sebagainya. Tapi salah satu masalah muka nie adalah MASALAH JERAGAT.
Masalah JERAGAT nie kadang kita tidak sedar yang ia dah hingap kat muka kita kerana ia terjadi sedikit demi sedikit sehingga ia kelihatan makin teruk.
angan ambil mudah bila muka kita dah mula Nampak tompok-tompok hitam ! jika tidak dirawat ia akan menjadi masalah jeragat yang teruk. Jeragat yang tidak dirawat akan menjadi lagi hitam dan berkerak.

Jeragat sering terjadi mengikut peratus yang berikut :

63% akan kelihatan sekitar hidung dan dagu
21% akan terjadi di sekitar pipi dan hidung
16% biasanya akan kelihatan sekitar dibawah rahang

Jom kita tengok punca terjadinya jeragat di muka

Matahari
Sinar matahari mengandungi sinar UV A & B yang menyebabkan kerosakan sel kulit. UV A merosakkan sel bawah kulit dan UVB pula sel luar kulit. Kesan sinar UV ini bukan saja menyebabkan pigmentasi atau jeragat malah boleh membawa kepada kanser kulit.

Kehamilan
Kebiasaanya wanita hamil akan mengalami banyak masalah disebabkan hormon yang tidak menentu. Jadi, ibu mengandung disarankan untuk mengambil nutrisi yang cukup untuk memastikan kulit sentiasa sihat. Masalah biasa ialah kegatalan, kulit pecah, jerawat, eczema dan jeragat. Pada sesetengah jeragat akan pudar dan hilang selepas bersalin tetapi ramai juga terus mengalami jeragat.

Ubat-ubatan
Pengambilan beberapa jenis ubat yang memberi ‘side effect’ juga boleh menjadi punca jeragat yang karang kita sedari dan juga ubat-ubat yang tidak diluluskan oleh KKM.

Rawatan hormon
Kajian menunjukkan rawatan hormon (pil) yang mengandungi hormon progesterone, pertukaran hormon, implan banyak mengalami masalah jeragat. Punca jeragat ini menyebakan hormon menjadi tidak stabil. Jangan biarkan anda dibelenggu oleh masalah hormon!

Wangian
Pewangi, sabun wangi dan kosmetik yang menyebabkan tindak balas ‘phototoxic’ adalah diantara punca terjadinya jeragat. Oleh itu dicadangkan untuk memilih produk atau ubat yang lebih natural seperti suplemen.

Hormon tidak seimbang
Hormon yang tidak seimbang juga membawa kita kepada masalah jeragat. Atasilah dengan sebaik mungkin.

Hypothyroidism
Ia juga dikenali sebagai keadaan dimana paras hormon tiroid rendah.

Pemilihan produk yang salah
Kadang-kadang kita nie ada nafsu semua nak cepat cantik, cepat putih, dan sebagainya. Jadi tindakan segera kimia yang berbahaya itulah yang akan membuatkan masalah kulit muka menjadi lebih teruk sekiranya kita berhenti pakai atau sering bertukar-tuakr produk.

Penjagaan muka yang tidak berterusan
Kadang kala kita leka dengan kebersihan muka kita. Bila pakai solekan balik-balik rumah dan penat terus tidur tanpa mencuci muka terlebih dahulu. Sifat yang sambil lewa inilah yang akan menjadikan punca terjadinya jeragat dimuka anda. Jangan biarkan diri anda dihinggapi tompok-tompok hitam! Tak cantik nanti tauuuu.

Dengan pengkongsian dari ini membantu anda di luar sana untuk lebih berhati-hati dan menjadikan diri lebih disiplin tentang penjagaan muka. Sila ambil tahu punca dan masalah jeragat yang terjadi pada wajah anda.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *